PROTIFAR stanowi dodatkowe źródło białka dla pacjentów, u których naturalna dieta nie pokrywa zapotrzebowania na białko. Może być dodawany zarówno do słodkich, jak i pikantnych potraw lub napojów. Nie zawiera glutenu. Żywność specjalnego przeznaczenia medycznego. Do postępowania dietetycznego w hipoproteinemii.
PROFITAR proszek - zastosowanie:
PROTIFAR może stanowić dodatkowe źródło białka dla pacjentów, u których naturalna dieta nie pokrywa zapotrzebowania na białko, np. w takich przypadkach jak: oparzenia, zaburzenia gojenia ran, odleżyny, nadmierna utrata białka z organizmu.
PROFITAR proszek - sposób użycia:
używać wyłącznie miarki załączonej do opakowania. Umyć ręce. Używać czystych naczyń. Upewnić się, że wieczko puszki jest czyste. Wymieszać wymaganą ilość proszku z wystarczającą ilością zimnego płynu do uzyskania jednorodnej konsystencji. Wymieszać z potrawą lub napojem. Przygotowaną porcję pokarmu spożyć w ciągu 2 godzin. Niewykorzystaną pozostałość wyrzucić. Stosować jako uzupełnienie diety, zgodnie z zaleceniami lekarza bądź dietetyka. 1 płaska miarka = 2,5 g proszku = 2,2 g białka. Po otwarciu przechowywać w szczelnie zamkniętej puszce, w chłodnym, suchym miejscu (nie w lodówce) i zużyć w ciągu jednego miesiąca od pierwszego otwarcia puszki.
PROFITAR proszek - skład:
koncentrat białek mleka krowiego, emulgator (lecytyna sojowa)
PROFITAR proszek - ważne informacje:
- produkt nie jest przeznaczony do stosowania pozajelitowego
- stosować pod nadzorem lekarza
- produkt nieodpowiedni do stosowania jako jedyne źródło pożywienia.
- nie stosować u dzieci w wieku poniżej 3 lat.
- nie stosować u pacjentów z galaktozemią