Len mielony uzyskany w procesie odtłuszczania jest doskonałym składnikiem codziennej zbilansowanej diety. Nasiona lnu zwyczajnego wykazują korzystny wpływ na pracę żołądka i regularną pracę jelit, ułatwiają trawienie i pomagają w utrzymaniu prawidłowej wagi ciała, powodując uczucie sytości i zmniejszając apetyt. Substancje śluzowe osłaniają przewód pokarmowy. Nasiona lnu naturalnie nie zawierają glutenu. Cechy produktu: wysoka zawartość błonnika, tłuszczów nienasyconych, niska zawartość sodu i kwasów tłuszczowych nasyconych
LENVITOL len mielony - skład:
mielone nasiona lnu zwyczajnego (Linum usitatissimum L.) uzyskane w procesie odtłuszczaniaLENVITOL len mielony - sposób przygotowania:
do bezpośredniego spożycia na ciepło: 1 łyżeczkę lnu zalać ¾ szklanki ciepłej wody lub mleka, mieszać energicznie do uzyskania lekko zagęszczonej konsystencji, spożywać zaraz po przestudzeniu; do zagęszczania zup i sosów zamiast mąki: len rozrobić z niewielką ilością wody, sosu lub zupy, dodać do potrawy, zagotować