IBESAN MAŚLAN - działanie:
SCFA (krótkołańcuchowe kwasy tłuszczowe) pełnią wiele istotnych funkcji w organizmie człowieka. Przede wszystkim w sposób bezpośredni stabilizują strukturę i zapewniają integralność oraz funkcjonalność ściany jelita, stymulują wzrost saprofitycznej flory bakteryjnej, hamując tym samym rozwój patogenów jelitowych z gatunku E. coli, Campylobacter i Salmonella. SCFA wywierają efekt troficzny, przyspieszając gojenie i regenerację jelitową. Utrzymanie integralności bariery jelitowej jest kluczem dla prawidłowego funkcjonowania jelita. Kwas masłowy istotnie wpływa na jej utrzymanie.
IBESAN MAŚLAN - wskazania:
do postępowania dietetycznego w:
- zaburzeniach czynnościowych przewodu pokarmowego: bólach i wzdęciach brzucha, biegunkach, zaparciach, dyspepsji czynnościowej
- zespole jelita drażliwego (IBS)
- zaburzeniach flory jelitowej po antybiotykoterapii
- chorobie uchyłkowej jelita grubego
- stanach po zabiegach diagnostycznych i chirurgicznych w obrębie przewodu pokarmowego
IBESAN MAŚLAN - skład:
maślan sodu, substancje wypełniające: sole wapniowe kwasu ortofosforowego i celuloza mikrokrystaliczna, otoczka kapsułki hydroksypropylometyloceluloza), całkowicie uwodorniony olej palmowy, substancje przeciwzbrylające: dwutlenek krzemu i sole magnezowe kwasów tłuszczowych
W 1 kapsułce: maślan sodu 150 mg, w tym kwas masłowy 120 mg
IBESAN MAŚLAN - dawkowanie:
- dorośli 2-4 kapsułki dziennie (rano i wieczorem), preparat należy przyjmować przez okres co najmniej 3 miesięcy
- dzieci powyżej 7 roku życia: 1 kapsułka raz dziennie minimum przez 6 tygodni stosowana w porze wieczornej
Kapsułkę należy połknąć w całości (nie rozgryzać, nie wysypywać zawartości), popić wodą. Przyjmować w trakcie posiłku.
IBESAN MAŚLAN - ważne informacje:
- preparat należy przyjmować pod nadzorem lekarza
- produkt nie jest przeznaczony do stosowania pozajelitowego
- przeznaczony dla osób dorosłych i dzieci powyżej 7. roku życia