Normoenergetyczny preparat odżywczy przeznaczony do picia. Zawiera niezbędne dla osoby chorej składniki odżywcze w odpowiednich proporcjach: białko, tłuszcze, węglowodany, błonnik oraz komplet witamin i minerałów. Skład dostosowany do potrzeb osób z cukrzycą i hiperglikemią. 1 butelka to 2,4 wymiennika węglowodanowego.
DIASIP o smaku waniliowym - zastosowanie:
do postępowania dietetycznego w niedożywieniu związanym z chorobą u pacjentów z cukrzycą i hiperglikemią. Dla pacjentów przed i po zabiegach operacyjnych oraz w okresie rekonwalescencji, po udarze, w zaburzeniach żucia i połykania, przy braku apetytu o różnym pochodzeniu.DIASIP o smaku waniliowym - sposób użycia:
Może być stosowany jako jedyne źródło pożywienia (7-10 butelek na dobę), o ile lekarz lub dietetyk nie zaleci inaczej; jako uzupełnienie diety stosować 1-3 butelki na dobę, o ile lekarz lub dietetyk nie zaleci inaczej. Produkt gotowy do spożycia, przeznaczony do picia. Najlepiej podawać schłodzony. Dobrze wstrząsnąć przed użyciem. Po pierwszym otwarciu opakowania produkt przechowywać w lodówce, w zamkniętej butelce, nie dłużej niż 24 godziny.DIASIP o smaku waniliowym - skład:
woda, izomaltuloza (źródło glukozy i fruktozy), błonnik pokarmowy (galaktooligosacharydy (z mleka krowiego), dekstryna oporna na trawienie, skrobia oporna na trawienie, celuloza), oleje roślinne (olej rzepakowy, olej słonecznikowy), skrobia, laktoza (z mleka krowiego, koncentrat białek serwatkowych (z mleka krowiego), izolat białka sojowego, aromat, regulator kwasowości (kwas cytrynowy), olej rybi, cytrynian potasu, chlorek choliny, karotenoidy - zawierają soję (beta-karoten, luteina, likopen), wodorotlenek magnezu, wodorofosforan dipotasu, wodorotlenek potasu, L-askorbinian sodu, barwnik (kurkumina), chlorek wapnia, cytrynian sodu, fosforan wapnia, substancja zagęszczająca (karagen), substancje słodzące (acesulfam K, sol sodowa sacharyny), mleczan żelaza (ll), octan DL-alfa-tokoferylu, węglan wapnia, siarczan cynku, nikotynamid, glukonian miedzi (ll), D-pantotenian wapnia, chlorek chromu (lll), siarczan manganu, selenian (IV) sodu, D-biotyna, chlorowodorek tiaminy, cyjanokobalamina, cholekalcyferol, chlorowodorek pirydoksyny, kwas pteroilomonoglutaminowy, ryboflawina, molibdenian (VI) sodu, jodek potasu, fluorek sodu, fitomenadion
100 ml zawiera: wartość energetyczna: 435 kJ/104 kcal; tłuszcz 3,8 g, w tym kwasy nasycone 0,5 g; węglowodany 11,7 g, w tym cukry 8,3 g (w tym laktoza 3,6 g); błonnik 2,0 g, białko 4,9 g, sól 0,14 g; witamina A 82 mcg RE, witamina D 1,2 mcg, witamina E 2,5 mg alfa-TE, witamina K 5,3 mcg, tiamina 0,40 mg, ryboflawina 0,20 mg, niacyna 0,23 mg (1,8mg NE), kwas pantotenowy 0,80 mg, witamina B6 0,30 mg, kwas foliowy 38 mcg, witamina B12 0,62 mcg, biotyna 6,5 mcg, witamina C 15 mg, sód (Na) 55 mg, potas (K) 100 mg, chlor (Cl) 45 mg, wapń (Ca) 53 mg, fosfor (P) 47 mg, magnez (Mg) 23 mg, żelazo (Fe) 1,6 mg, cynk (Zn) 1,2 mg, miedź (Cu) 0,18 mg, mangan (Mn) 0,33 mg, fluor 0,10 mg, molibden (Mo) 10 mcg, selen (Se) 7,5 mcg, chrom 12 mcg, jod 13 mcg; karotenoidy 0,20 mg, cholina 50 mgDIASIP o smaku waniliowym - ważne informacje:
produkt bezglutenowy, nie jest przeznaczony do stosowania pozajelitowego, odpowiedni do stosowania jako jedyne źródło pożywienia; stosować pod nadzorem lekarza; nie stosować u dzieci poniżej 3 lat; ostrożnie stosować u dzieci w wieku 3-6 lat. Nie stosować u pacjentów z fruktozemią. Pakowany w atmosferze ochronnej, sterylizowany UHT. Osmolarność: 365 mOsmol/l. Zawiera cukry i substancje słodzące, zawiera źródło fenyloalaniny.