ALUGASTRIN o smaku miętowym - działanie:
zobojętnia nadmiar kwasu solnego w soku żołądkowym; nie powoduje nadmiernej alkalizacji soku żołądkowego i wtórnego pobudzenia wydzielania kwasu solnego; działa osłaniająco na błonę śluzową przełyku, żołądka i dwunastnicy; łagodzi dolegliwości bólowe związane z nadkwaśnością soku żołądkowegoALUGASTRIN o smaku miętowym - wskazania:
objawowo w nadkwaśności soku żołądkowego; w uszkodzeniu błony śluzowej żołądka i dwunastnicy wywołanym przez czynniki wrzodotwórcze (np. niesteroidowe leki przeciwzapalne – leki przeciwbólowe i przeciwzapalne, często stosowane na przeziębienie); w chorobie wrzodowej żołądka i dwunastnicyALUGASTRIN o smaku miętowym - skład:
1 tabletka zawiera 340 mg dihydroksyglinowo-sodowego węglanu; pozostałe składniki: mannitol, skrobia ziemniaczana, karmeloza sodowa, magnezu stearynian, substancja poprawiająca smak i zapach miętowa, sacharyna sodowaALUGASTRIN o smaku miętowym - dawkowanie:
dorośli i dzieci w wieku powyżej 6 lat: rozgryźć lub żuć 1 lub 2 tabletki w godzinę po posiłkach i przed snem lub w razie wystąpienia dolegliwościALUGASTRIN o smaku miętowym, 40 tabletek do rozgryzania i żucia - przeciwwskazania:
uczulenie na węglan dihydroksyglinowo-sodowy lub którykolwiek z pozostałych składników tego leku; ciężka niewydolność nerek
To jest lek. Dla bezpieczeństwa stosuj go zgodnie z ulotką dołączoną do opakowania i tylko wtedy, gdy jest to konieczne. W przypadku wątpliwości skonsultuj się z lekarzem lub farmaceutą.