Len mielony wpływa korzystnie na pracę żołądka i regularną pracę jelit, ułatwia trawienie i pomaga w utrzymaniu prawidłowej wagi ciała, powodując uczucie sytości i zmniejszając apetyt. Substancje śluzowe osłaniają przewód pokarmowy. Korzystny efekt wynikający z deklarowanego działania występuje w przypadku spożycia 15 g lnu dziennie (3 czubate łyżeczki). Cechy produktu: wysoka zawartość błonnika, podwójnie odolejony, o obniżonej wartości energetycznej.
Sposób przygotowania: do bezpośredniego spożycia na ciepło: 1 łyżeczkę lnu zalać ¾ szklanki ciepłej wody lub mleka, mieszać energicznie do uzyskania lekko zagęszczonej konsystencji, spożywać zaraz po przestudzeniu; do zagęszczania zup i sosów zamiast mąki: len rozrobić z niewielką ilością wody, sosu lub zupy, dodać do potrawy, zagotować